joi, 21 februarie 2008

Ne bagam nasul unde nu ne fierbe oala?

Va propunem sa discutam despre Kosovo. Ce cred tinerii, in special cei din vestul tarii, despre situatia existenta. Vrem sa stim ce simti, fie ca esti student la stiinte politice, sau ai 17 ani si studiezi mate-fizica.

De ce? Pentru ca sustinem tinerii sa-si formeze o opinie despre mediul in care traiesc si sa isi dezvolte un aparat critic. Realitatea in care traim, comunitatea, e asa cum o intelegem si cum o modelam.

Diagnoza ANSIT 2007, Starea Tineretului si asteptarile sale, evidentiaza: “in general, tinerii manifesta un interes extrem de redus fată de viata politica, atat cea desfasurata la nivel local, cat si la nivel national sau european; mai mult, datele indica un dezinteres marcat fata de viaţa politica la toate nivelele, ce caracterizeaza aproximativ doua treimi dintre tineri.”


Noi credem ca tu faci parte din treimea interesata sa discuti si sa expui argumente. Credem ca putem discuta, fara sa ne pozitionam in extreme. Mai jos gasesti un scurt material informativ la care asteptam comentariile tale.


Independenta Kosovo – democratie sau precedent periculos?


Parlamentul de la Pristina a adoptat, duminica 17 februarie 2008, in sedinta extraordinara, rezolutia care proclama provincia sarba Kosovo drept stat independent, primul pas spre recunoastere internationala.


„Incepand din acest moment, Kosovo si-a schimbat pozitia politica, suntem de acum inainte un stat independent, liber si suveran“, a declarat presedintele forului legislativ, Jakup Krasniqi, in fata celor 109 deputati care votasera in unanimitate rezolutia citita la inceputul sedintei de premierul Hashim Thaci. „Noi, liderii poporului nostru, alesi democratic, proclamam prin aceasta declaratie Kosovo drept stat independent si suveran“, a punctat premierul kosovar, Hashim Thaci.


Dupa proclamarea independentei Kosovo, presedintele sarb Boris Tadici si premierul Voislav Kostunita au reiterat ca Belgradul "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent". Saptamana trecuta, Guvernul sarb a decis sa "anuleze" dinainte proclamarea independentei Kosovo, "deoarece constituie o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a republicii sarbe". Aceasta "anulare", care are un caracter simbolic, este destinata sa arate ca Belgradul refuza sa renunte la suveranitatea asupra Kosovo.


Declararea „unilaterala” a independentei Kosovo a produs reacti diverse pe scena internationala. SUA, Marea Britanie, Germania, Franta s-au aratat dispuse sa recunoasa independenta „noului stat” in timp ce Spania, Romania, Bulgaria, Cipru au declarat ca nu vor recunoste independenta Kosovo fata de Serbia.


Parlamentul Romaniei reunit in sedinta comuna a adoptat o declaratie prin care anunta decizia de a nu recunoaste independenta de stat a Kosovo.


Centrul Teritorial ANSIT Timisoara va invita sa comentam independenta Kosovo si consecintele proclamarii unilaterale a independentei de Serbia. Decizia de proclamare a independentei Kosovo este expresie a dreptului la auto-determinare al populatiei din zona sau este o incalcare a suveranitatii Serbiei? Proclamarea independentei Republicii Kosovo poate constitui un precedent pentru organizatiile care militeaza pentru independenta anumitor teritorii? Cum comentati decizia autoritatilor de la Bucuresti de a nu recunoaste statul independent Kosovo? Asteptam parerile si comentariile voastre.

8 comentarii:

  1. Politica mondiala este dupa interesele de moment ale marilor puteri..... dezintegrarea fostei Iugoslavii a fost regizata in cele mai mici detalii. Nu doar sarbi, albanezii, croatii, bosniacii sunt vinovati de conflictele din Balcani.... razboiul din fosta Iugoslavie este practic o afacere a marilor puteri. Independenta Kosovo nu este benefica pentru nimeni... nici macar pentru amarati de albanezi cara traiesc acolo... Kosovo este un stat sarac dominat de mafioti. Daca cineva crede ca Rusia intervine in Kosovo pentru aliatul sau traditional Serbia se inseala amarnic..... cu siguranta Rusia o sa primeasca acum la summitul NATO din aprilie garanti ca Ucraina si Georgia nu vor intra in NATO si vor accepta tacit starea de fapt din Balcani

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema independentei Kosovo este o problema majora pt Romania. Romania nu poate recunoaste un act ilegal si imoral ca independenta Kosovo. Kosovo este un precedent periculos pt toata Europa inclusiv pt Romania... din fericire UDMR nu este atat de radical pe cat a fost minoritatea albaneza din Kosovo....

    RăspundețiȘtergere
  3. Este normal ca albanezii sa doreasca tara lor... ei sunt majoritari acolo... sarbii sunt niste criminali de razboi care au masacrat populatia albaneza... cum mai poate omul simplu din Kosovo sa creada in bunele intentii ale liderilor de la Belgrad.... si populatia romaneasca de pe valea Timocului este asuprita de acet popor semi-barbar .... sarbii sunt singurii vinovati iar Romania trebuie sa recunoasca independenta Kosovo.... cei care se opun sunt persoane frustrate care inca cred in Romania mare... in faptul ca unguri vor sa ocupe ardealul.... fratilor a traim in UE gata cu frontierele si cu hotii de la Bucuresti...... mitici sunt cei care spun ca unguri vor sa fure ardealul... dar nu este asa.... romani si unguri traesc bine impreuna....

    RăspundețiȘtergere
  4. Politica, precedent, imoral :).. Singurele lucruri clare si dovedite e ca vor sa stea singuri.Acuma daca dupa ce sunt independenti mor sufocati de foame, coruptie etc, e alegerea lor, poate ca vor reusi , poate chiar mai bine decat noi.
    In plus cum o sa ii opreasca( cum i-ati opri)? doar cu armele, embargouri, etc(discutiile nu au rezolvat niciodata nimic). Ceea ce ar ucide si mai multi oameni, si tot nu ar rezolva problema, ar pune-o doar pe pauza. Declaratia e facuta, eu zic ca sunt deja independenti putem sa facem ca biserica uitandu-ne la ceva evident si sa spunem ca nu e acolo, sau putem sa ii ajutam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa-i ajutam? De ce i-am ajuta? Nu spuneai ca e decizia lor? Poate un popor sa decida pentru el? Cum decide un popor pentru el? Se aduna in piata si decid? Cati oameni dintr-un popor trebuie sa se aduna sa decida ceva ca sa putem zice ca e reprezentativ pentru tot poporu? Se ia in considerare decizia daca poporul este deja hamesit, neinformat si traumatizat de razboaie? Cum ne priveste asta pe noi? Ma gandesc, oare ce-o sa se intample anu viitor daca am drum si tre sa trec cu masina prn kosovo? Cu numar romanesc? Atata timp cat nu o sa avem amabasada la ei pt ca nu le-am recunoscut tara? Ma linseaza fara sa intervina cineva? Sau macar din start, o sa am voie sa intru pe teritoriul lor?

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca cei din Kosovo au decis independenta in momentul in care au luat armele, au luptat,au murit, si pana la urma au castigat. Cred ca aceasta a fost prima incercare de suprimare a autonomiei, si ea a esuat.
    Daca "poporul" doreste sau nu independenta e o intrebare aproape retorica dupa atatia ani de razboi. Chiar daca prin absurd nu ar dori-o uniunea intre cele 2 regiuni nu mai exista.
    Daca razboiul intre sarbi si cei care doreau autonomia a fost stupid sau nu, si de partea cui sta dreptatea nu cred ca poate cineva sa spuna. Ca existenta Kosovo-ului ca stat independent va afecta lumea si asta e clar. Dar sa privesti doar prin propria perspectiva e egoist.
    De ambele parti au murit oameni si s-au savarsit crime dar ceva a luat forma , s-a individualizat si exista.
    Cum ai putea sa suprimi aceasta forma de existenta fara un alt razboi?
    Intrebarea e doar daca recunoastem sau nu existenta unei forme de stat autonome.
    Sa ajuti sau nu e o decizie proprie si necesita in prealabil o recunoastere a acestei forme.

    RăspundețiȘtergere
  7. problema kosovo este problema intregi regiuni ... chiar a intregii europe... nu cred ca acum se pune problema unui nou razboi in balcani, dar cand conditiile vor fi prielnice pt asta cine stie... resentimente sunt si vor fi si mai multe... precedentul este.... vedem cine urmeaza... iar domnul care spune ca suntem frustrati daca credem ca unguri vor sa ocupe ardealul... poate nu intelegi tu bine cine si ce face in acest ardeal

    RăspundețiȘtergere
  8. zicea cineva ca nu zidurile fac o scoala, ci spiritul dintr-ansa. cred ca se poate adapta la mai multe situatii, printre care si la cea cu independenta kosovo. reiese ca nu granitele fac o tara, ci oamenii/sufletele dintr-ansa. cred ca pana la urma farmecul sarbilor consta in felul lor de a fi, in istoria pe care o poarta fiecare sarb in el, si nu in cladirile care teoretic reprezinta 'inima' serbiei si care se afla in kosovo. daca practic albanezii ocupa kosovo, de ce n-ar face-o si teoretic?

    RăspundețiȘtergere