Textul de mai jos este preluat din al doilea numar al publicatiei electronice "INFO-ASAT". Revenim cu un post despre acest sistem deoarece targetul nostru, tinerii intre 14 si 35 de ani, au nevoie de informatie si exemple de succes despre ce inseamna sa fi un consumator responsabil. Proiectul ASAT poate implica tinerii, ong-urile sau institutiile atat ca multiplicatori de informatie, cat si din postura de beneficiari. Credem ca sistemul ASAT este functional, credem ca este coordonat de oameni de incredere si va recomandam cu sinceritate sa va alaturati.
ASAT – Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Ţărăneşti – este o structură care are la bază dezvoltarea unui parteneriat între producători şi consumatori în vederea asigurării unei alimentaţii sănătoase. Acest tip de parteneriat implică formarea unor grupuri de „consumatori responsabili” care decid să achiziţioneze produse agricole realizate de mici producători, în condiţii naturale, asigurându-le acestora un preţ echitabil pentru munca depusă.
Ce trebuie să fac pentru a intra în sistemul ASAT?
Orice consumator care doreşte să devină partener în sistemul ASAT trebuie să îşi asume o serie de valori, în conformitate cu Charta ASAT:
îmi asum în avans un angajament pentru o parte din producţia consumatorului. Acest lucru înseamnă că voi încheia un contract cu producătorul, pe baza căruia acesta îmi va furniza săptămânal coşul cu legume;
decid să împart cu producătorul riscurile determinate de accidente naturale. În caz de calamitate naturală voi fi solidar cu agricultorul care îmi produce hrana, şi voi accepta ca produsele afectate de anumite calamităţi să îmi fie înlocuite cu alte produse;
mă voi implica în distribuţia produselor alături de alţi consumatori şi voi promova proiectul în rândul altor persoane, pentru a contribui la creşterea numărului de „consumatori responsabili”.
Orice producător care doreşte să devină partener în sistemul ASAT trebuie să îşi asume o serie de valori, în conformitate cu Charta ASAT:
mă angajez să produc într-un mod natural şi să asigur biodiversitatea legumelor, în vederea formării unui coş cât mai diversificat şi hrănitor;
mă angajez să realizez într-un mod transparent calculul pentru coşul săptămânal şi să explic
consumatorilor mei cum am obţinut preţul pentru un coş;
mă angajez că nu voi folosi intermediari, astfel toate produsele pe care le veţi găsi în coş sunt obţinute în gospodăria noastră (nu sunt achiziţionate din altă parte);
mă angajez să informez periodic consumatorii cu privire la situaţia gospădăriei mele, în ceea ce priveşte variaţia de cultură şi alte modificări care apar.
Vizită la producător
Vizitarea fermei şi cunoaşterea modului în care sunt cultivate produsele fac parte din filozofia sistemului ASAT, care se bazează pe construirea unei relaţii transparente şi de încredere între producător şi grupul său de consumatori. Exista posbilitatea să cunoaşteti cele două familii care sunt implicate în primul ASAT iniţiat la Timişoara. Familia MARCU este formată din 5 persoane, fiecare membru al familiei fiind implicat în diferite activităţi din cadrul gospodăriei. Despre socrul lui Marcu Marinela, un bunic trecut bine de 70 de ani, am aflat că „s-ar îmbolnăvi dacă nu ar lucra întreaga zi.”. În ceea ce priveşte familia JIVU, aceasta este formată din 3 persoane. Deşi familia JIVU nu are copiii, aceasta are în grijă un nepot, din care „vor să facă om mare”.
Persoanele noi care doresc să se înscrie în grupul de consumatori pot face acest lucru la adresa de mail vetamn2000@yahoo.com, sau la numărul de telefon 0741/232602, persoană de contact Mihaela Veţan. Promovarea proiectului şi creşterea numărului de”consumatori responsabili” este o valoare adiacentă demersului, în vederea dezvoltării unei societăţi coezive şi a unei vieţi sănătoase. In ultima săptămână, datorită promovării realizate, numărul persoanelor interesate de proiect a crescut cu 80%.
În urma discuţiilor purtate in ultima saptamana, a reieşit posibilitatea deschiderii unui nou ASAT cu un producător local de brânză de oaie. Brânza poate fi distribuită săptămânal sau bilunar, fiecare consumator putând sa stabilească frecvenţa şi cantitatea dorită. Preţul negociat a fost de 12,5 RON/kilogram. Cu ocazia distribuţiei „coşului pilot” cu legume, producătorul de brânză va fi prezent, astfel că persoanele interesate pot gusta brânza şi pot decide dacă doresc să achiziţioneze în continuare, pe baza unui contract ASAT. Pentru informatii suplimentare Mihaela Veţan va sta la dispozitie.
Cred ca sustinearea si promovarea unor proiecte ce urmaresc constientizarea consumatorilor din mediu uban si tinerilor in special in ceea ce priveste sursele altenative de procurare a alimentelor de baza e o initiativa cat se poate de laudabila. Referitor la sustinerea agriculturii taranesti, acest model l-am intalnit in excursiile in care am fost, de ex in Anglia si Elvetia, unde producatorii nu trebuie sa se deplaseze in afara localitatii spre a-si vinde produsele, iar clientii sau intermediarii le ofera preturi bune. Cred ca tinerii din mediul rural ar putea promova produsele vecinilor lor in randul colegilor sau prietenilor din orase, cu beneficii pentru ambele parti!
RăspundețiȘtergereMihai,
In principiu sunt de acord cu ideea de la care pleaca cei ce sustin ASAT. As avea urmatoarea rezerva in legatura cu acel contract in care se prevede sustinere producatorului in cazul in care culturile sale sunt compromise de calamitati sau altceva. Daca porducatorul agricol ma sustine pe mine ca angajat intr-o companie ce face restructurari si eu raman fara job, independent de vointa si performantele mele, si daca el imi furnizeaza cele necesare, atunci il sustin... daca nu..., nu! Spun asta pt ca intr-un contact sunt prevazute responsabilitati si dreptul pentru ambele parti, nu?
RăspundețiȘtergereLiviu, Timisoara
Daca ASAT s-ar extinde astfel incat sa putem vorbi despre o alternativa la produsele alimentare care ne sunt IMPUSE in prezent, ar fi minunat. Pana atunci, sunt norocosi cei care au acces la gradina bunicilor...:-)
RăspundețiȘtergeredaca preturile date sunt pe bune, e chiar rezonabil sa cumperi de la oamenii astia, cred ca e un feeling mai "special" sa stii ca ajuti cultivatorul si mananci sanatos, eu zic ca e o idee buna :)
RăspundețiȘtergerepoze, de ce nu postati sa vedem cum arata? in plus de unde stim ca agricultorii nu folosesc intr-adevar pesticide?
RăspundețiȘtergerepreturile sunt "pe bune" :D, se incheie un contract, iar dovada absentei pesticidelor o puteti vedea daca va hotarati sa faceti o vizita producatorului. Pentru detalii in acest sens, contactati-o fara vreo ezitare pe domnisoara Mihaela Vetan.
RăspundețiȘtergereSalutare tuturor,
RăspundețiȘtergereM-a bucurat sa constat rapiditatea de reactie vis-a-vis de acest proiect. Intr-adevar, se doreste dezvoltarea acestuia sub forma unei alternative viabile, unei alternative la un consum iresponsabil, fara preocupare fata de mediu, sanatate sau fata de soarta persoanelor implicate in productie (de data aceasta, micul producator agricol).
Voi incerca sa prezint pe scurt filozofia proiectului, simpla de altfel. Cei ce sustin aceasta initiativa doresc sa asigure un pret echitabil celor ce ne produc hrana, acest lucru oferindu-ne siguranta ca i-l vom gasi si maine pe piata pe agricultorul de astazi. Acest pret echitabil presupune includerea in costul final a tuturor cheltuielilor implicate de realizarea unei productii. Iar in cazul in care se produce o intemperie, consumatorul doreste sa imparta cu producatorul sau acest risc, factor incontrolabil. Pe alta parte, si producator ASAT este gata sa imparta surplusul productiei sale, in perioada unui sezon abundend. Acest tip de comportament se explica prin prisma faptului ca cei doi (producator si consumator) depasesc relatia stricta a unei tranzatii comerciale, si devin parteneri.
Multiplicarea acestui tip de comportament, ne poate ajuta pe fiecare dinte noi sa contribuim, in mod activ, la mentinerea micului tarn, producator agricol...
Multe salutari de bine,
Mihaela Vetan
Si pentru ca tot suntem pe un blog despre si pentru tineri, as vrea sa ma adaug ca prima varianta a proiectului ASAT a aparut in Japonia, la initiativa unor tinere mame preocupate pentru sanatate copiilor lor. In mijlocul unei crize alimentare, acestea au avut initiativa de a cauta mici producatori in jurul oraselor unde locuiau si sa le plateasca in avans o parte din productie...
RăspundețiȘtergere